Οδηγίες χρήσεως για ξυλόσομπες

Οδηγίες χρήσεως για ξυλόσομπες
Δημοσιεύτηκε σε: Συμβουλές Ημερομηνία Δημιουργίας: 2015-09-22

Διαβάστε για την τοποθέτηση σωλήνων, τη σωστή καύση, αλλά και οδηγίες προφύλαξης.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΩΛΗΝΩΝ
1) Ο μέγιστος αριθμός γωνιών  στις σωληνώσεις εσωτερικά και εξωτερικά πρέπει να είναι μέχρι δυο. Δηλαδή μια εσωτερική και μια εξωτερική. Η εξωτερική γωνιά είναι ειδική για εξωτερικούς χώρους και ονομάζεται ‘ταφ’. Διαθέτει ένα λεπτό σωληνάκι στο κάτω μέρος της, το οποίο επιτρέπει να φεύγουν τυχόν υγρά και να μην οδηγούνται στην σόμπα , στο χώρο καύσης.
2) Οι κάθετοι ως προς τη σόμπα σωλήνες , εσωτερικά και εξωτερικά πρέπει να είναι το λιγότερο 4 μέτρα. Δυο μέτρα εσωτερικά και δυο μέτρα εξωτερικά.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΥΣΗ
1) Χρησιμοποιούμε ξερά ξύλα τουλάχιστον 2 ετών.
2) Τοποθετούμε αρχικά μικρή ποσότητα ξύλων και αυξάνουμε σταδιακά.
3) Οι αεραγωγοί που βρίσκονται πάνω στη σόμπα ρυθμίζονται ανάλογα με τις ανάγκες για οξυγόνο , βοηθώντας στη σωστή καύση. Αριστερά ανοίγουν και δεξιά κλείνουν (όπως κοιτάμε την σόμπα).
4) Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή καύση της σόμπας να αερίζεται επαρκώς ο χώρος. Αν το σπίτι διαθέτει κουφώματα νέου τύπου που ‘σφραγίζουν’ το σπίτι, αφήνουμε πάντοτε ένα παράθυρο με ανάκληση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
1) Αποφεύγουμε την τοποθέτηση δοχείου με νερό στην επιφάνεια της ξυλόσομπας
2) Καθαρίζουνε τις επιφάνειες εφόσον η ξυλοσομπα είναι παγωμένη
3) Καθαρίζουμε το τζάμι όταν είναι κρύο.
4) Την πρώτη φορά που ανάβουμε την σόμπα, αν παρατηρηθεί καπνός ή έντονη μυρωδιά είναι από το χρώμα που καίγεται, αερίστε επαρκώς και συνεχίστε την καύση.